Kategoriler

Kolormatik Cam

Kolormatik Cam

 

Kolormatik camların en önemli özelliği güneş ışınının yoğunluğuna göre koyulaşması ve kapalı ortamlarda beyazlaması.

Güneşten ulaşan UV(ultraviyole) ışınlarının şiddetine ve yoğunluğuna göre renk değiştiren Kolormatik camlara fotokromik cam olarak da isimlendirilmektedir. Bu camlar güneş ışınına göre kararak numaralı güneş gözlüğü işlevi de görmektedir. Kolormatik camlar araba içerisinde de aynı etkiyi sunmaktalar. Böylelikle araba kullanan kişilerin güneş gözlüğü kullanma gereksinimleri belirli bir miktara kadar azalmış olacaktır.

Gözlük kullanan ve ışık hassasiyeti fazla olan kişilerin güneş ışınlarından belirli bir ölçüde korunmak için tercih edebilecekleri Kolormatik camların belirli konularda avantajları okulu gibi dezavantajlı oldukları noktalar da mevcut.

Farklı renk tonlarında kararma sağlayan kolormatik camlar füme, kahverengi ve yeşilin yanı sıra birçok renk tonlarında üretilmektedir. En çok tercih edilen renkler ise kahverengi ve füme rengidir.

Kişiye özel olarak hazırlanan garanti kartınızı almayı ihmal etmeyin. Zira camın kalitesine göre kararma ve beyazlatma, renk değişiklik miktarı gibi konularda farklılık oluşmakta.



Kolormatik Cam Çeşitleri

Farklı renk tonlarına sahip Kolormatik camlar farklı teknolojiler ile üretilmekte. Gelin bu kolormatik cam çeşitlerine bakalım.

Mineral Kolormatik Cam: Son dönemlerde kullanım sıklığı oldukça azalan cam türlerindendir. Camdan yapılan ve organik camlara oranla daha ağır olan mineral kolormatik camlar daha zor çizilirler. Tamamen beyaz bir ton elde edilemeyen mineral kolormatik camlarda tercih edilen renk tonu hafifte olsa cam üzerinde kalmaktadır. Organik camlara oranla daha geç kararırken daha daha geç beyazlamaktadır. Daha uygun maliyetli olan mineral kolormatik camlar için oldukça hafif çerçeveler seçilmelidir. Aksi halde burun ve şakak bölgelerinde ağırlık nedeniyle ağrılara sebebiyet verebilir. Daha geç çizilme özelliğine sahip olan mineral camlar titizlikle kullanılmalıdır. En ufak bir darbe veya düşürmede tamamen kırılabilir ve görüş alanlarında derin çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle mineral camların kullanımında büyük oranda düşüş yaşanmıştır.



Organik Kolormatik Cam: Kırılmaya karşı dirençli olan organik camlar farklı fiyat ve kalitelerde üretilmektedir. Tamamen kırılmaya dayanıklı ve üzerinden tır geçse kırılmaz özelliğine sahip organik camların yanı sıra daha uygun maliyetli ve kırılma riski yüksek olan organik camlarda mevcuttur. Mineral camlara oranla daha yüksek maliyetlidir. Kullanım sıklığı ve talep oranı oldukça yüksek olan kolormatik organik camlar daha hızlı kararırken daha hızlı beyazlar. Dışarıda güneş gözlüğü ile aynı etkiyi sağlarken evde tamamen beyazlaşarak berrak bir görünüm kazandırır. Kullanım açısından oldukça rahat olan organik camlar daha hafiftir. Amacı gözleri UV ışınlarından korumaktır. Ayrıca gözün aşırı yorulmasını engeller. Renk değişimini içine eklenen gümüş tuzu yapar.

Kimyasal İçeriği

  • Sodyum karbonat
  • Borik asit
  • Lityum karbonat
  • Baryum nitrat
  • Baryum karbonat
  • Silis
  • Alumina calsined


Kolormatik Gözlük Camlarının Avantajları

Parlak güneşte uzun süre takılan numaralı gözlüğü daha rahat kullanımını sağlar.
Bifokal, multifokal ve tek görüşlü (single vision) fotokromik lens mevcuttur. Antirefle kaplamalı olarak da üretilebilirler.
Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin zorlanmasını önler.
Fotokromik lenslerde son zamanlarda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Organik kolormatik olarak üretilebilmektedir. Kahve ve füme renkleri mevcuttur.
Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır.



Kolormatik Gözlük Camlarının Dezavantajları

Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüş sağlayamazlar.
UV ve görünen ışıktan gözleri sınırlı ölçüde korudukları için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler.
Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.
Ülkemiz gibi güneşi yılda 260 gün boyunca alan ülkelerde etkili korunma % 85 koyuluktaki güneş camları ile sağlanır.
Tek lens değiştirmede ortaya renk uyumsuzluğu sorunu çıkar.
Fotokromik lensler, şiddetli bir UV ışığına maruz kaldıkları zaman geçici olarak renklerini değiştirirler. Fotokromik ve ışığa duyarlı lensler, durağandır, etkileşmezler, su geçirmezler, dayanıklı olup, iletken değildirler.

 

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.