Kategoriler

Göz Rahatsızlıkları Serisi IV

Göz Rahatsızlıkları Serisi IV

Hermoda Gözlük olarak optik mağazası olmanın yanı sıra sizleri çeşitli sağlık sorunlarına karşı alabileceğiniz tedbirler, bu sorunların belirtileri ve nedenleri gibi konularda da bilgilendiriyoruz. Bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Yeni bir yazı serisine başlıyoruz. Daha önce çeşitli blog yazılarımız ile bahsettiğimiz göz rahatsızlıklarıyla ilgili daha detaylı içeriklerle sizlerleyiz.

Dördüncü yazımızda bahsedeceğiz göz rahatsızlığı keratokonus. Bir önceki yazımızda yakını görme sorunu olan hipermetropiden bahsetmiştik. Bu yazıda da görme sorunu olan keratoknusdan bahsedeceğiz. Bu yazımızda keratokonus nedir, hipermetrop belirtileri nelerdir, keratokonusun nedenleri, keratokonus tedavi yöntemleri gibi konulardaki sorularınıza yanıtlar bulabileceksiniz.

Keratokonus Nedir?

Gözün ön kısmında yer alan saydam tabaka korneanın incelmesi eğilmesi sonucu ortaya çıkan bir görme kusurudur. Bu durumda görme azlığı ve gözlükle düzeltilemeyen görme azlığı sorunları görülebilmekte.

Keratokonus genellikle her iki gözü tutan bir hastalıktır, ancak gözlerden biri diğerine göre daha fazla etkilenebilir..

Keratokonus Belirtileri

Keratokonus hastalığı, genellikle her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı sorunlara neden olabilir. Belirtiler her gözde farklı seyredebilir ve zaman içinde değişiklik gösterir. Erken aşamada, keratokonus belirtileri;

·        Görüşte hafif bulanıklık

·        Düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma

·        Işığa ve parlamaya hassasiyet

·        Gözde kızarıklık veya şişme şeklinde sıralanabilir.

İleri aşamalarda belirtiler daha belirgin hale gelir. İleri aşama keratokonus belirtilerinden bazıları;

·        Görmede bozukluğu ve bulanık görmede artış

·        Miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi

·        Kornea çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklindedir.

Keratokonusun erken evreden geç evreye geçişi genellikle yıllar sürer. Fakat bazı insanlarda kötüye gidiş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kornea aniden şişebilir ve korneada skarlaşma adı verilen kalıcı sertleşme başlayabilir. Kornea; skar adı verilen bu yara dokusu ortaya çıktığında, yumuşaklığını ve berraklığını kaybeder. Sonuç olarak, görüş daha da bozuk ve bulanık bir hale gelir.

Keratokonus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirtilere ve hastalığın aşamalarına göre değişen tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Belirtilerin çok belirgin olmadığı erken aşamalarda gözlük ile görme sorunu düzeltilebilir. Görüntünün doğru odaklanabilmesi için sert kontakt lensler kullanılabilir.

Cerrahi yöntemlere baktığımızda olarak kornea içine küçük kavisli bir cihaz yerleştirilerek korneadaki eğrilik düzeltilmeye çalışılır. Göz doktorunuz korneayı güçlendirmek için özel bir UV ışını ve göz damlası kullanır. Bunu yapmak korneanın düzleşmesine veya sertleşmesine yol açarak, daha da kabarık bir hale gelmesini önlemeye yardımcı olur.

Belirtiler şiddetli olduğunda, doktorunuz kornea nakli önerisinde bulunabilir. Göz nakli ile doktorunuz hastalıklı korneanın tamamını veya bir kısmını sağlıklı donör kornea dokusu ile değiştirir.

Rahatsızlığın ilerleme durumunu hızlandıran durumlardan birisi de gözde oluşan alerjiye bağlı kızarıklık nedenli ovuşturulması. Bunun önlemek için özel damlalar kullanılarak gözün ovuşturulması azaltılabilir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.