Kategoriler

Göz Rahatsızlıkları Serisi III

Göz Rahatsızlıkları Serisi III

Hermoda Gözlük olarak optik mağazası olmanın yanı sıra sizleri çeşitli sağlık sorunlarına karşı alabileceğiniz tedbirler, bu sorunların belirtileri ve nedenleri gibi konularda da bilgilendiriyoruz. Bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Yeni bir yazı serisine başlıyoruz. Daha önce çeşitli blog yazılarımız ile bahsettiğimiz göz rahatsızlıklarıyla ilgili daha detaylı içeriklerle sizlerleyiz.

Üçüncü yazımızda bahsedeceğiz göz rahatsızlığı hipermetropi. Bir önceki yazımızda uzağı görme sorunu olan miyopiden bahsetmiştik. Bu yazıda da yakını görme sorunu olan hipermetropiden bahsedeceğiz. Bu yazımızda hipermetropi nedir, hipermetrop belirtileri nelerdir, hipermetropinin nedenleri, hipermetropi tedavi yöntemleri gibi konulardaki sorularınıza yanıtlar bulabileceksiniz.

Hipermetropi Nedir?

Gözümüzdeki ön saydam tabaka olan kornea göze gelen ışınları ve kırar arka kısımdaki ağ tabaka olan retinaya iletir. Korneanın ışık kırma fonksiyonun doğru çalışmaması sonucu retina üzerine düşmesi gereken ışınlar retinanın arkasına düşer. Bu durumda da yakını görememe sorunu hipermetropi ortaya çıkar.

Çeşitleri

Miyopide olduğu gibi aksiyel ve reaktif olarak görülebilmektedir.

·        Aksiyel hipermetropi: Gözünüzün önü (kornea) ile arkası (retina) arasındaki mesafe çok kısadır ve bu durum ışık ışınlarının retinanın arkasına düşmesine sebep olur.

·        Refraktif hipermetropi: Kornea veya göz merceği fazla düzdür; dolayısıyla ışık ışınları yeterince ‘kırılmaz’; bu da ışığın retinanın arkasına düşmesine neden olur.

Hipermetropi Belirtileri

Yakını görememe sorunu olan hipermetropi yetişkinlerde kolay fark edilebilirken çocuklarda fark edilmesi daha zor bir rahatsızlık. Bu nedenle çocuklarda sorunun tespiti için düzenli muayene oldukça önemli. Yüksek dereceli hipermetropi çocuklarda tedavi edilmediğinde göz tembelliğine neden olabilir.

·        Yakın objeleri bulanık görme

·        Gözleri kısarak bakma

·        Gözde ağrı ya da yanma

·        Okumak, yazmak, bilgisayar kullanmak, çizim yapmak gibi uzun süren yakın mesafe işleri yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısı hissedilmesi

·        Sık sık göz kırpma

·        Bazı durumlarda gözde kızarıklık ve yaşlanma

Hipermetropi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır. Bu mercekler + olarak reçetelendirilir. Hipermetropi tedavisinde gözlük, kontakt lens ya da cerrahi operasyon seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçeneklere bakalım.

·        Gözlük: En sık kullanılan ve tercih edilen tedavi şeklidir. Pratik olması, fazla bakıma ihtiyaç duymaması ve ucuz olması nedeniyle gözlükler, hipermetropi kusurlarını düzeltmede en sık tercih edilen merceklerdir. Bunun yanında hipermetrop derecesi arttıkça gözlük camı kalınlaşacağından, görüntü kalitesinde bozulma meydana gelebilmektedir.

·        Kontakt lens: Kontakt lens gözün direkt üzerini kaplar. Kullanırken hijyen kurallarına dikkat edilirse çoğunlukla sorun çıkartmaz.

·        Cerrahi Müdahaleler: Kırma kusurlarında uygulanan cerrahiler daha çok miyopide tercih edilse de, hafif ve orta dereceli hipermetropide de bu ameliyatlar uygulanabilir.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.