Göz Rahatsızlıkları Serisi I
Hermoda Gözlük olarak optik mağazası olmanın yanı sıra sizleri çeşitli sağlık sorunlarına karşı alabileceğiniz tedbirler, bu sorunların belirtileri ve nedenleri gibi konularda da bilgilendiriyoruz. Bilgilendirmeye de devam edeceğiz. Yeni bir yazı serisine başlıyoruz. Daha önce çeşitli blog yazılarımız ile bahsettiğimiz göz rahatsızlıklarıyla ilgili daha detaylı içeriklerle sizlerleyiz.
İlk yazımızda bahsedeceğiz göz rahatsızlığı astigmat. Bu yazımızda astigmat nedir, astigmat belirtileri nelerdir, astigmatın nedenleri, astigmat tedavi yöntemleri gibi konulardaki sorularınıza yanıtlar bulabileceksiniz.
Astigmat Nedir?
Gözümüzdeki ön saydam tabaka olan kornea göze gelen ışınları ve kırar arka kısımdaki ağ tabaka olan retinaya iletir. Korneanın ışık kırma fonksiyonun doğru çalışmaması sonucu retinada odaklanması gereken ışınlar tam olarak ulaşamaz ve net göreme sorununa neden olmaktadır. Hem yakın hem de uzağı bulanık görmeye neden olur. Astigmat rahatsızlığına sahip kişiler nesneleri net ayırt edemezler.
Çeşitleri
· Her iki kırılma yönü miyop olan
· Bir kırılma yönü miyop, diğeri numarasız olan
· Bir kırılma noktası miyop, diğeri hipermetrop olan
· Miyop ve hipermetrop olan iki odak noktasına sahip olan
· Bir kırılma yönü hipermetrop diğeri numarasız olan
· Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan
Astigmat Belirtileri
Hem yakını hem uzağı net görme sorununa neden olan astigmatın yaygın görülen çeşitli belirtileri bulunuyor. Bu belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız kısa zamanda uzman bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin.
· Bulanık görme
· Bozuk görme
· Gece araç kullanırken görmede zorlanma
· Uzun süreli okuma veya bir şeye odaklanma sonrası hissedilen göz yorgunluğu
· Gözleri kısma
· Göz tahrişi
· Baş ağrısı
· Gölgeli görme
Astigmat Tedavisi Nasıl Yapılır?
Astigmat rahatsızlığı büyük oranda gözlük ya da kontakt lens kullanımı ile giderilebilmektedir. Astigmatlar için özel üretilen lensler de mevcut. Bazı durumlarda göz hekimleri lazerli göz ameliyatı, belirli astigmat türleri için kornea ameliyatı tercih edilebilir. Korneayı yeniden şekillendirme amacıyla yapılan lazer cerrahisi; keratokonus hastaları, göz tansiyonu olan kişiler ve hamileler dışındaki 18 yaşından büyük bireylere uygulanabilir.