Optik Gözlükler Hakkında

Optik Gözlükler Hakkında

Günümüz dünyasında teknolojinin de katkısı ile televizyon, bilgisayar, telefon, tablet gibi ekranları bulunan birçok cihazı bilgiye ulaşmak, eğlenmek, araştırma yapmak gibi birçok konuda kullanılıyoruz. Bu ekranlar teknolojilerine göre farklılık gösterse de ışık sayesinde bizlere görüntüleri sunabiliyorlar. Bu ışık da gözümüze yoğun temas sonrası zarar verebiliyor.

Kullanılan ekranlarda koruyucu ve mavi ışık filtresi gibi birçok özellik olsa da gözümüzün ek korumaya ihtiyacı olabiliyor. Buna neden olan durum ise bir ekrana baktığımız süre boyunca göz kırpma fonksiyonumuzu normal değerlerin çok daha altına düşürüyor olmamız. Herhangi bir noktaya uzun süre odaklandığımızdaki durum gibi düşünebiliriz. Göz kırpma oranı azalınca gözümüzde kuruluk oluşabiliyor. Kuruluk nedeniyle yeterli neme sahip olamayan gözde de zaman içerisinde görme sorunları oluşabiliyor.

Bahsettiğimiz sorunların önüne geçebilmek ya da bu sorunları minimal düzeyde tutabilmek için bahsedilen nedenler ilk oluşmaya başladığı noktada bir göz doktoruna başvurmanızı tavsiye ederiz. Erken aşamalarda çok az bir sorunla, belki de belirli bir sürede düzelebilecek bir noktada, ve ya sadece belirli sürelerde gözlük kullanma gerekliliği ile bu sorunu çözmeniz de mümkün.

Optik Gözlük Nedir?

Optik Gözlük olarak da tabir edilen gözlük türleri kısaca numaralı gözlüklerdir. Halk arasında numaralı olarak adlandırılan gözlüklerin tümüdür. İçerisinde dinlendirici gözlükleri de barındırır.

Bireyin görme sorunlarına göre optimize edilerek kullanıma hazırlanan optik gözlükler ile hayata bakışınızın sağlıklı ve net olması sağlanır.

Günümüzde birçok gözlük modeli bulunuyor. Daha önceki yazılarımızdan yüz tipinize uygun gözlük seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar hakkında bilgileri edinebilirsiniz.

Göz doktorunuzdaki muayenenizin ardından kısa bir sürede uzman optisyenlerin bulunduğu Hermoda Gözlük gibi bir optik mağazasından gözlüğünüzü temin ederek kullanım önerisi doğrultusunda kullanmanız göz sağlığı noktasında oldukça önemli bir detay. Uzman optisyenlerimiz sizlere en uygun gözlüğü seçme noktasında aklınızda kalan soru işaretlerini giderme noktasında destek olacaklardır. Sitemizde yer alan Blog sayfamız üzerinde bazı soru işaretlerini ekranınız başındayken de giderebilir ve geri alma lüksümüzün olmadığı zamanınızdan kazanabilirsiniz.

Hermoda Gözlük günden güne daha fazla lokasyon ile sizlerle olmaya devam ediyor. Yakın bir zamanda Bostancı mağazamız ile sizlerle olmaya başladık. Sizlerden gelen talep ve istekler doğrultusunda kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.


Kimyasal özellikler

Optik cam, ışığı belirli dalga boylarında iletme yeteneğini geliştirmek için borik oksit, kurşun, çinko oksit, florit ve baryum oksit gibi çeşitli katkı maddeleri içerebilir. Camın kimyasal bileşimine bağlı olarak, belirli bir uygulama için istenen optik etkiyi elde etmek için hem görünür hem de görünmez farklı ışık dalga boyları emilebilir, iletilebilir veya kırılabilir.

En yaygın iki optik cam türü kristal cam ve organik camdır. kristal cam kullanılarak üretilirken organik cam daha yüksek düzeyde potasyum oksit içerir.

Mekanik özellikler

Optik cam, diğer cam türlerine kıyasla şeffaflığı, saflığı ve sertliği nedeniyle değerlidir. Optik cam, 6,19 g/cm³ yoğunluğa kadar özellikle yoğun olacak şekilde üretilmiştir. Kristal cam, genel bileşimine kurşun dahil edilmesi nedeniyle organik camdan daha yoğun olma eğilimindedir.

Optik özellikler

Mühendisler, optik camın belirli optik özelliklerini göz önünde bulundururken, kırılma indisine ve Abbe değerine atıfta bulunurlar. Bir malzemenin Abbe sayısı VD şu şekilde tanımlanır:

,

burada nC, nD ve nF, malzemenin Fraunhofer C, D1 ve F spektral çizgilerinin dalga boylarındaki kırılma indisleridir.

Kırılma indeksi, ışığın bir malzemeden geçerken yavaşladığı ve büküldüğü veya kırıldığı miktarı ölçer. Kırılma indisi ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla kırılma meydana gelir. Örneğin Kristal cam, Organik camdan daha düşük bir kırılma indisine sahiptir, bu da ışığın çakmaktaşı camdan geçerken daha fazla bükülmesi anlamına gelir. Bir malzemenin Abbe değeri, ışığın malzemeden geçerken kromatik dağılımını ölçer. Malzemeye bağlı olarak, farklı dalga boylarındaki ışık farklı hızlarda geçebilir. Abbe değeri, belirli bir malzeme için meydana gelen kromatik bozulma miktarını ölçer. Örneğin organik cam, mineral camdan daha yüksek bir Abbe değerine sahiptir, dolayısıyla daha az kromatik bozulma sergiler. Sağlıklı ve net görüşlü günler dileriz.

« Anasayfa