Koronavirüs Nedir? Gözlerden Bulaşırmı?

Koronavirüs Nedir? Gözlere Yayılırmı?

Yeni bir korona virüs tipi olan COVID-19 raporları ilk olarak 2019 yılının Aralık ayının sonlarına doğru Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Corona virüsler bir tür yaygın virüstür. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, bazı koronavirüs tipleri sadece hayvanları (yarasalar, kediler, develer ve sığırlar gibi) etkilerken diğerleri de insanları etkiliyor. Yeni bir korona virüs tipi olan COVID-19 ise soğuk algınlığı kadar küçük veya bronşit, pnömoni ve böbrek yetmezliği gibi daha fazla rahatsızlığı tetikleyebilir.  En şiddetli vakalar, hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bu CDC'ye göre bilinen yedinci korona virüs türüdür.

 

Corona virüsün (Covid-19) Gözlerde Yayılması Mümkün müdür?

Göz doktorları ve sağlık uzmanları, gözlerinizin tüm dünyada görülen yeni korona virüs salgınının yayılmasında ve  önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor. Yeni korona virüs ile kasılma riskinizi azaltmak için, gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza ellerinizi yıkamadan kesinlikle dokunmaktan kaçının. Virüsün bulaşmasına en duyarlı olan mukoza zarlarıdır (vücuttaki çeşitli boşlukları kaplayan zarlar).

Başkalarını bilmeden korona virüs ile enfekte olmaktan kaçınmak için, Sağlık Bakanlığı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri artık halka bez yüz maskeleri takmalarını önermektedir. Yüz maskeleri, virüs belirtisi olmayan kişiler tarafından korona virüsün yayılmasını azaltabilir. Aynı zamanda bez maskeleri olan korona virüs yüz maskeleri, gözlerimize tam olarak koruma sağlamaz.

 

Yeni Korona virüsün Gözlerinizle Olan İlişkisi Nedir?

Korona virüsün bulaşması ile gözleriniz arasındaki ilişki karışıktır. Korona virüsün birinin öksürdüğü veya hapşırdığı zaman üretilen grip virüsünün etrafa yayıldığı gibi havadan kaynaklanan “solunum damlacıkları” yoluyla da kişiden kişiye yayıldığı düşünülmektedir. Bu damlacıklar yakınlardaki insanların ağızlarına veya burunlarına inebilir ve muhtemelen akciğerlere solunabilir. Bu damlacıklar ayrıca yüzünüze ve ardından gözlerinize yıkanmamış ellerle dokunduğunuzda gözlerinizden de yayılabilir.

Tıp uzmanları, birisine bu virüsü üzerinde korona virüs bulunan bir masa veya kapı tokmağı gibi bir yüzeye veya nesneye dokunup sonra ağızlarına, burnuna veya muhtemelen gözlerine dokunarak bulaşıp bulaşamayacağından emin değildir.

Dünya Sağlık Örgütü ellerinizi 20 saniye veya daha uzun süre ılık su ve sabunla özenle yıkamanızı öneriyor. Herhangi bir yere temas ettikten sonra ellerinizi yüzlerinize ve gözlerinize dokundurmaktan da kaçınmalısınız. Virüs gözlerden de vücuda girebilmektedir.

 

Kendinizi İyi Hissetmiyorsanız Mutlaka Aile Doktorunuzu Arayın.

Pembe göz (konjonktivit), virüs belirtisi olabilir. Gözünüzün pembeleşmesi sonucunda konjonktivit olabileceğinden şüpheleniyorsanız, size en yakın göz doktorunu arayın ya da direkt başvurun. Hastaların, çok önemli bir şey olmadığı müddetçe virüsün olası yayılımını azaltmaya yardımcı olmak için tıbbi veya göz bakımı için hastanelere başvurmamaları öneriyorum. Bir telefon görüşmesi, sağlık kuruluşunun ziyaretinize hazırlanmasına ve sizi uygun şekilde teşhis ve tedavi etmesine olanak tanır.

 

Korona virüs ve Konjonktivit İlişkisi

Yeni korona virüsü kasılmış olan hastalarda oküler semptomlar olabilir. Konjonktivit , göz küresini kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Genellikle “pembe göz” olarak adlandırılır.  Konjonktivit sıklıkla enfekte, kırmızı, ıslak ve garip bir göz olarak görülür. Viral konjonktivitin üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı, flus, vb.) ile ortaya çıktığı bilinmektedir ve COVID-19 virüsünün bir belirtisi olabilir.

New England Journal of Medicine'de yayınlanan, Çin'deki hastanelerin yakın tarihli bir çalışması, koronavirüs tanısı doğrulanmış 1.099 hastanın dokuzunda (% 0.8) “konjonktival konjesyon” veya kırmızı, enfekte gözler bulundu.

Tıbbi Viroloji Dergisi'nde bir çalışma COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılan 30 hastanın sadece birinde konjonktivit teşhisi konmuştur.  Ayrıca Oftalmoloji'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yeni korona virüsün gözyaşı yoluyla bulaşma riski düşüktür. Araştırmacılar Singapur'daki COVID-19 hastalarından toplanan gözyaşı örneklerini test ettiler ve bu sonuca ulaştılar.

 

Bazı Doktorlar COVID-19' un Gözlerden Geçtiğine İnanıyor.

Pekin Üniversitesi solunum uzmanı Wang Guangfa , Çin'deki sağlık kliniklerinde hastaları tedavi ederken göz koruması giymediği için COVID-19 yakalanmıştır. Wang, sol gözünün iltihaplandığını ardından ateş ve burnunda, boğazında mukoza biriktiğini bildirdi.  Daha sonra Wang'a yeni koronavirüs teşhisi kondu. South China Morning PostWang, virüsün koruyucu gözlük takmadığı için sol gözüne girdiğini düşünüyor. UT Sağlık San Antonio'daki Uzun Tıp Fakültesi bulaşıcı hastalıklar bölümünde tıp ve patoloji profesörü olan Dr. Jan Evans Patterson, Wang'ınki gibi bir senaryonun potansiyel olarak gerçekleşebileceğini doğruladı. Wang'ın durumunda, enfekte bir kişinin solunum damlacıklarının gözlerine veya diğer mukoza zarlarına ulaşmış olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte genel olarak COVID-19'un iletimi o kadar çok bilinmezle geliyor ki el-göz temasıyla bulaşma ihtimalinin  “akla yatkın ama olası” olduğunu söyleniyor.

 

Gözlükler Korona virüse Karşı Biraz da Olsa Koruma Sağlayabilir.

Göz doktorları kontakt lens kullananların, ölümcül olabilen solunum hastalığı olan COVID-19'a neden olan virüse yakalanma riskini azaltmanın bir yolu olan geçici olarak gözlüklere geçmesini öneriyor.

Oftalmoloji grubu, kontakt lens kullananların gözlerine bu spor gözlüklerinden daha sık temas ettiğini söylüyor. Amerikan Optometrik Derneği, kontakt lenslerin, kullanıcı lens bakımı talimatlarını takip ettiği sürece güvenli olduğunu söylüyor. Gözlük ve güneş gözlüğü, yönünüze püskürtülen solunum damlacıklarından tam bir engel oluşturmaz. Sağlık uzmanları, maruz kalan tarafları ve göz çevrenizdeki bölgeyi koruyan güvenlik gözlüklerinin daha iyi koruma sağlayabileceğini söylüyor.

DSÖ, COVID-19 hastalarına düzenli bakım sağlayacak kişiler için özellikle güvenlik gözlükleri ya da varsa kendi gözlüklerini önermektedir.

« Anasayfa