Günümüzde görme probleminin artışı gözlenebilecek çoğunluktadır. Görme probleminin ortaya çıkış yaşı günden güne daha da düşmektedir. Çocuklar için görmek, sağlıklı bir gelişimin önemli unsurudur. İyi bir görme çocukların fiziksel gelişimini, sağlığını ve okuldaki başarısını etkiler. Görme problemleri erken dönemde göz kontrolü sayesinde tespit edildiği takdirde tedavi edilebilir. Fakat çocuklar her zaman gözlerinde bir problem olup olmadığını anlamayabilir. Bunun için bu görev genelde ebeveynlere düşmektedir. Ebeveynlerin de kontrol edebileceği belirtiler bulunmaktadır.
Yaygın Görme Problemleri Nelerdir?Birçok görme problemi mevcuttur. Fakat en yaygın görme problemleri arasında miyopi, hipermetropi, şaşılık, astigmatizm, göz tembelliği (ambliyopi) bulunur. Miyopi, uzağı ve uzaktaki cisimleri net olarak görememe sorunudur. Hipermetropi, yakını ve yakındaki cisimleri net olarak görememe problemidir. Şaşılık, gözler arasındaki paralelliğin bozulmasıdır. Astigmatizm, korneanın her yönde aynı eğiklikte olmamasından kaynaklanan bir göz kusurudur. Göz tembelliği (ambliyopi), gözde ve görme yollarında bilinen bir hastalık olmaksızın tek taraflı ya da çift taraflı görme keskinliğinin azalmasıdır.
Bu görme problemlerin belli başlı belirtileri vardır. Çocuklarınızda görme problemi olup olmamasını bu belirtilerden anlamanız mümkündür. Çünkü çocuklar bazen fark edemiyorlar. Belirtileri fark ettiğinizde bir göz doktoruna başvurmanız gerekir. Göz doktoru tanıyı koyduktan sonra gerekli tedaviyi uygulamalısınız. Gözlük yazdıysa reçeteyle birlikte gözlükçüye gidip gözlüğü temin edebilirsiniz. Sezer Optik mağazalarından da temin etmeniz mümkündür.
Çocuklarda Miyopi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düzeltilir?Çocuğunuz okulda tahtadaki yazıları, evde televizyondaki yazıları, şekilleri, görüntüleri görmekte zorlanıyorsa,
Araç plakalarını, yoldaki işaretleri ve tabelaları okuyamıyorsa,
Televizyona yakından bakma ve okulda da en önde oturma ihtiyacı duyuyorsa,
Daha iyi görmek için gözlerini kısıyorsa, Okuma ve yazmada güçlük çekiyorsa miyopi olabilir. Bu belirtilerin yanında çocuğunuzda baş ağrıları ve göz yorgunluğu da ek olarak görülebilir. Çocuğunuzda bu belirtileri gördüğünüzde bir göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Miyopi, reçeteye göre üretilen ve uzağı net görmeyi sağlayan camlarla düzeltilebilen bir görme problemidir. Işığın retina üzerine doğru şekilde düşmesini sağlamak için camlarınız ortası ince, kenarları kalın olmalıdır. Gözlük kullanımı, miyopi tedavinin en güvenilir yoludur.
Çocuğunuzda yakında bulunan nesneleri bulanık görme,
Okuma, yazma, bilgisayar kullanma gibi yakın mesafe işleri yaparken göz ağrısı yahut baş ağrısı hissetme,
Sık sık göz kırpma,
Yakındaki cisimlere gözlere kısarak bakma, göz yorgunluğunun olması,
Bu belirtiler çocuğunuzda varsa göz doktoruna gitmelisiniz. Göz doktoru, muayene sonucu reçete yazar. Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır. Miyopide de olduğu gibi en güvenilir seçenek gözlük kullanımıdır.
Şaşılık (Strabismus) Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düzeltilir?Şaşılık, çocukluk zamanlarında sık görülen görme kusurlarından birisidir. Şaşılığın en önemli belirtisi, gözün belirli bir yöne doğru kaymasıdır. Bu kayma çocuğunuz yorgun olduğunda veya uykudan yeni uyanıp dikkati azaldığı zamanlarda daha fazla olabilmektedir. Televizyona çok fazla yakından bakılması, kafanın belli bir yöne eğilmesi ve gözlerde titreme diğer belirtiler arasındadır. Güneşe çıkıldığı vakitlerde bazen çocuk kaymanın bulunduğu gözünü kısarak baktığı fark edilebilir. Bu, dışa doğru kaymalarda saptanan erken bir belirtidir. Sonradan gözlenen bir diğer belirti de çocuğunuzun yürümesinde sonradan gelişen dengesizliktir.
Belirgin şekildeki kaymalar dışarıdan bakıldığında fark edilebilir. Fakat ufak çaplı kaymalar ailenin gözünden kaçabilmektedir. Bu durum, göz tembelliği (ambliyopi) ile sonuçlanabilir. Bu da geç tanı konulmasıdır. Bu görme probleminde erken tanı önemlidir. Çocuğunuzda belirtileri gördüğünüzde ilk iş göz doktoruna başvurmaktır. Ne kadar erken tanı konulursa ve tedavisi yapılırsa tedaviye cevap o kadar iyi olacaktır. Tedavi yöntemi şaşılığın tipi, hastanın yaşı, görme keskinliği gibi pek çok değişkene göre, hastaya özel olarak planlanır.
Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tam bir tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve şaşılığın düzeltilmesidir. Görme tembelliğinin de görüldüğü durumlarda gözlükle beraber göz kapama tedavisi iyi sonuçlar veren tedavilerdir.
Çocuklarda Astigmatizm Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düzeltilir?
Yakın ya da uzak bütün mesafelerde bulanık yahut çarpık görüş,
Göz yorgunluğu,
Şaşı bakma,
Gece görmede sıkıntı yaşama,
Göz tahrişi,
Baş ağrısı ve gözün etrafında ağrı,
Gözde sık sık arpacık oluşması,
Çift görme gibi belirtiler çocuğunuzda bulunuyorsa göz doktoruna görünmelisiniz. Bu belirtiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bazen de herhangi bir belirti olmayabilir. Altı ayda bir göz kontrolüne gitmeniz önerilir.
Astigmatı bulunan çocuklar, bulanık ve çarpık görmelerine rağmen bazen şikayette bulunmayabilirler. Bu durum, çocukların okul hayatlarında başarısızlıkla karşılaşmalarını sebep olabilmektedir.
Astigmatın neden olduğu bulanık, çarpık ya da çift görmenin engellenmesinde doktorunuz düzeltici mercekler içeren gözlük ya da kontakt lens reçete edebilir. Korneanın düzensiz eğriliğinin geçici bir süreliğine tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan Ortho-k kontakt lenslerde astigmat tedavisinde kullanılabilir. Bu lensler gece göze takılır, sabah uyanıldığında gözden çıkarılır ve hasta gün boyunca lens takmak zorunda kalmadan çevredeki tüm nesneleri net bir şekilde görebilir.
Göz Tembelliği (Ambliyopi) Belirtileri Nelerdir? Nasıl Düzeltilir?
Göz tembelliği, dışarıdan bakıldığında hemen anlaşılabilen bir görme problemi değildir. Bu yüzden göz tembelliği olan kişide bu kolaylıkla anlaşılamayabilir. Çocuklarda göz tembelliğinin anlaşılması için test yapılması gerekmektedir. Bu sebeple 4 yaşına kadar çocuğuna göz muayenesi yaptırmanız gerekir. İlerleyen yaşlarda göz tembelliğinin tespiti daha da zorlaşır.
Genel olarak belirtileri şunlardır:
Bir gözünü kapalı tutmak,
Oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma,
Okuma yaparken ya da televizyon izlerken başını bir yöne doğru çevirme,
Gözlerini kısma ya da ovalama,
Kısa sürede dikkatin dağılması,
Göz tembelliği tedavisinde önemli iki önemli husus bulunmaktadır. Bunlardan birincisi erken teşhistir. Diğeri ise nedenine göre tedavinin olunmasıdır. Bu nedenle bebeklerin 1 yaşından itibaren göz muayenesinin yaptırılması gerekir. Eğer tedavi yöntemi olarak gözlük kullanımı önerilmişse gözlük kullanmaya başlanması gerekir. Tembel olan gözünün çalışması için çalışkan olan gözüne kapatma tedavisi uygulanmaktadır. Kapatma tedavisinde önemli olan kapatma uygulanmasının doğru bir şekilde yapılmasıdır. Kapatma tedavisinde egzersizler de yapılır. Göz tembelliğinin derecesi dikkate alınarak tedavi uygulanmalıdır. Bir diğer yöntem de penalizasyon tedavisidir. Bu tedavi damla damlatılarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Sonuç Olarak Çocuklardaki Görme Problemleri Hakkında Neler Diyebiliriz?Görme problemlerinin görülme yaşının düşmesinden dolayı çocuklarınızı sık sık doktor kontrolüne götürmeniz gerekmektedir. Özellikle altı ayda bir olmak üzere yılda iki kere götürmeniz tavsiye edilir. Görme problemlerinde erken teşhis yapılması önemli bir husustur. Çünkü görme problemlerinin tedavisine ne kadar erken başlanırsa tedavi de o kadar etkili olabilmektedir. Çocuklarda meydana gelen görme problemleri genelde aileler tarafından anlaşılır. Çocuğunuzda herhangi bir görme kusuruna yönelik bir belirti görürseniz en kısa sürede göz doktoruna muayene ettirmeniz önemlidir. Gözlük tedavilerinde Hermoda gözlük mağazalarına güvenle başvurabilirsiniz.