Koruyucu Gözlük

Gözlerimizi Korumak Hakkında Her Şey Burada:

Gözlerimizi koruma hakkında yapacağımız ilk iş riskleri belirlemektir. Potansiyel olarak gözü tehlikeli durumlarla karşı karşıya bırakan unsurlar hemen hemen her sektörde bulunabilir ancak bazı meslekler daha büyük riskler taşır. Çalışma İstatistikleri Bürosu; mekanikciler, tamirciler, marangozlar, tesisatçılar ve buna benzer birçok zanaat işçilerinde göz yaralanmalarının %40'ından fazlasının meydana geldiğini bildirmektedir. Bir göz koruma çalışması sonucunda elde edilen verilerde yaralı işçilerin üçte birinden fazlasının montajcılar, zımparacılar ve taşlama makinesi operatörleri gibi bu tarz operatörlerde çalışanlarda göz yaralanmalarının yaklaşık beşte birine sahip olunduğu gözlenmiştir. Yaralanan işçilerin neredeyse yarısı imalatta çalışıyordu, %20'den biraz fazlası inşaat halindeydi.

İş uygulamaları veya mühendislik kontrolleri:

 sırasında yaralanma riski ortadan kalkmazsa çalışanlar çalışmaları sırasında potansiyel göz yaralanmalarına maruz kalabilirler. Buna karşı göz korumayı sağlamalısınız. (Göz ve Yüz Koruma standardı) Bu standart, kişisel göz koruması ile ilgili aşağıda verilen standardlarda kullanılan temel terimleri kapsar ve tarif eder: TS 5560 EN 166 Kişisel göz koruması - Özellikler TS EN 167 Kişisel göz koruması - Optik deney metotları TS 5558 EN 168 Kişisel Göz koruması - Optikle ilgili olmayan deney metotları TS EN 169 Kişisel göz koruması - Kaynakçılık ve ilgili teknikler için filtreler - Geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS EN 170 Kişisel Göz Koruması - Ultraviyole filtreler - Geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS 8435 EN 171 Kişisel göz koruması - Kızıl ötesi filtreler - Geçirgenlik özellikleri ve tavsiye edilen kullanım TS EN 172 Kişisel göz koruması.


Güneşe Karşı Koruyucu Filtreler:

Sanayide kullanım için EN 173 Personal eye-protection – Visors for motorcycle helmets TS EN 174 Kişisel göz koruması - Alp disiplini kayak için kayak gözlükleri TS 6860 PrEN 175 Kişisel koruma - Kaynak ve benzeri işlemler esnasında göz ve yüzü korumak için donanım (başlık hariç) TS 5559 EN 207 Kişisel göz koruması - Lazer ışınımına karşı filtreler ve göz koruyucular (Lazer göz koruyucuları) TS EN 208 Kişisel göz koruması - Lazer ve lazer sistemleriyle çalışmaya uygun göz koruyucuları (lazere uygun göz koruyucuları) TS EN 379 Kişisel göz koruması - Otomatik kaynak filtreleri TS EN 1731 Kafes tipi göz ve yüz koruyucuları - Mekanik tehlikelere ve/veya ısıya karşı endüstriyel ve endüstriyel olmayan kullanım için TS EN 1836 Kişisel göz koruması - Genel kullanım amaçlı güneş gözlükleri ve güneşe karşı koruyucu filtreler TS EN 1938 Kişisel göz koruması - Motosiklet ve mopet kullanıcıları için gözlükler TS EN 12254 Lazerle çalışan yerler için koruyucu ekranlar - Güvenlik kuralları ve deneyler TS EN 13178 Kişisel göz koruması - Kar aracı kullanıcıları için göz koruyucuları CR 13464 Guide to selection, use and maintenance of occupational eye and face protectors. TS EN 14458 Kişisel Göz donanımı - İtfaiyecilerin kullanımı için yüz siperleri ve göz siperleri, itfaiyeciler, ambulans ve acil servislerde kullanılan yüksek performanslı sanayi tipi güvenlik kaskları.

Gözün Yaralanmasına Sebep Olabilecek Durumlar Nelerdir?

Göz yaralanmalarına neden olabilecek bazı tehlikeler şunlardır: Toz ve metal talaşı veya yün elyafı gibi diğer uçan parçacıklar, Sıçrayan erimiş metal, Asitler ve sıçrayabilecek diğer kostik sıvı kimyasallar, Kan ve sıçrayan, püskürtebilecek veya sıçrayabilecek potansiyel olarak bulaşıcı diğer vücut sıvıları, Kaynak yayları ve lazerlerin yarattığı yoğun ışıktır.

Bu Tehlikeli Durumlara Karşı Kendimizi Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

İş yerlerinde karşılaşılan belirli tehlikelere karşı korunun. Giysilerinizi rahat hareket edebileceğiniz şekilde seçin. Görmenizi veya hareketi kısıtlayıcı durumlardan kaçının. Gözünüzü dayanıklı, temizlenmesi kolay aksesuarlarla ya da cihazlarla koruyun. Ayrıca, Türkiye Standartlar Enstitüsü, Gözler ve yüz için koruyucu cihazların tasarımı, yapımı, testi ve kullanımı için standart gereklilikler yayınlamıştır.

Reçeteli Gözlük Hakkında


Normal hayatta kullanım için tasarlanan gözlükler, iş yeri tehlikelerine karşı korunmak için gerekli koruma seviyesini sağlamaz. Düzeltici lensli (numaralı camlı) gözlük takan çalışanlar için göz koruyucu özelliği seçerken özel olarak ve numaralı yapılmalıdır. Gereksinimlerini karşılayan yan siperleri ve koruyucu lensleri olan reçeteli gözlükler de mevcuttur. Bu gözlükler aynı zamanda çalışanın görüşünü de etkiler ve daha sağlıklı görmesini sağlar. Gözlüklerin hizasını bozmadan düzeltici gözlüklerin üzerine rahatça oturan gözlükler de başka bir seçenektir. Koruyucu lenslerin arkasına monte edilen düzeltici lensleri içeren gözlükler üçüncü bir seçenektir. Kontakt lens kullanan ve potansiyel göz yaralanmasına maruz kalan çalışanların da koruyucu gözlük kullanması gerekir. Bu tarz çalışanlar göz korumasını sağlamalıdır. Bunun için de düzeltici gözlükler gereklidir. Numarasız olarak kullanabilir. Bu şekilde, bir çalışanın kontakt lens arızası veya kaybı durumunda gözlük takması gerekiyorsa yine aynı koruyucu gözlüğü kullanabilecektir.

Gözleri ve Yüzü Koruyan Gözlükler Hakkında Koruyucu Gözlükler:

Metal veya plastikten yapılmış, darbeye dayanıklı lenslerle donatılmış koruyucu çerçevelerden yapılmış olan koruyucu gözlüklerdir. Yan tarafları kapalı olursa daha iyi olur. Çünkü çoğu iş yeri operasyonlarında yan kalkanlar gerektirir.

Darbeye dayanıklı gözlükler:

Marangozluk, ahşap işleme, taşlama ve ölçekleme gibi işlerin ürettiği parçacıkların orta dereceli darbeleri için kullanılır. Yan kalkanlar: Gözlere yandan girebilecek parçacıklara karşı korumanız açısından yararınıza olacak. Yan kalkanların tel örgü veya plastikten yapılmış olması gözünüzü ve yüzünüzü daha iyi korur.

Gözlükler:

Genellikle gözlükler gözleri, göz yuvalarını ve gözleri çevreleyen yüz bölgesini darbelerden, tozdan ve sıçramalardan korur. Bazı gözlükler düzeltici lenslerin üzerine oturur.

Malzeme Kalkanları:

Policarbon, Triwex Cr39 Organik ve Vulkanize fiber veya fiberglastan yapılmış ve filtrelenmiş bir mercekle donatılmış bu koruyucu cihazlar, kaynakla ilgili spesifik tehlikeler için tasarlanmıştır. Kaynak kalkanları, gözleri kızılötesi veya yoğun radyant ışığın neden olduğu yanıklardan korur ve yüz ve gözleri kaynak, lehimleme, lehimleme ve kesme sırasında üretilen kıvılcımlardan, metal sıçramalarından ve cüruf cipslerinden korur. Lazer güvenlik gözlükleri:

Lazer güvenlik gözlükleri,

lazerler tarafından üretilen yoğun ışık konsantrasyonlarına karşı birçok koruma sağlar. Seçtiğiniz lazer; güvenlik gözlüklerinin türü, iş yerinizdeki ekipmana ve çalışma koşullarına bağlı olacaktır.

Yüz kalkanları:

Kaştan başlayıp çenenin altına ve çalışanın başının tüm genişliği boyunca uzanan şeffaf plastik tabakalardır. Bazıları parlama koruması için polarize edilmiştir. Göz bakımı olarak, çalışanlarınızın yüzlerini rahatsız edici tozlardan ve olası tehlikeli sıvı sıçramalarından, spreylerinden korumak için yüz siperleri kullanmanızı öneririz. Bize göre, yüz kalkanları çalışanları darbe tehlikelerinden korumaz. Yüz kalkanları, ajansa göre, yalnızca gözlüklerin veya gözlüklerin sunduklarının ötesinde ek koruma için, toz veya potansiyel sıçramaları olmasa bile, darbe tehlikelerine karşı koruma sağlamak için gözlük veya güvenlik gözlükleriyle birlikte kullanılabilir.

Göz Bakımına göre temizlik hakkında ilk olarak yapacağınız çalışanlarınıza göz koruyucuları nasıl temizleyeceklerini eğitmeniz gerektiğidir. Vardiyaların sonunda aşağıdakileri yapmak için zaman tanıyın: Gözlükleri veya camları sökün, Tüm parçaları sabun ve ılık su ile iyice temizleyin, Tüm sabun izlerini dikkatlice durulayın, Tüm arızalı olan parçaları değiştirin. Bazen koruyucu gözlükleri dezenfekte etmeniz gerekir. Bunu yapmak için, temizledikten sonra aşağıdakileri yapabilirsiniz:

Kenar Kalkanlı-Koruyucu Gözlük

İşleri Çalışma İstatistikleri Bürosu, bir çalışmada göz koruması giyerken yaralanan işçilerin yarısından fazlasının, göz yaralarını en aza indirdiğini düşündüğünü bildirdi. Ancak işçilerin neredeyse yarısı, başka bir korumanın gözlüksüz lükten, maruz kaldıkları yaralanmaları daha iyi önleyebileceğini veya azaltabileceğini hissetti. İş için doğru koruyucu gözlük tipini seçmek önemlidir. İnsan gözü çalışma ortamında bulunan toz, gaz, ışıma gibi fiziksel, kimyasal ve biyolojik ajanlara karşı kolayca etkilenebilen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple söz konusu etkilere karşı kullanılacak olan Kişisel Koruyucu Donanımın (KKD) hayati önemi bulunmaktadır. Eğer uygun göz ve yüz koruyucu kullanılmazsa görme yetisinde azalma ve hatta tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya kalınmaktadır. Kişisel Koruyucu Donanımların iş yerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliğin Ek-3’ ünde göz korumasının gerekli olabileceği işler şu şekilde sıralanmaktadır. Gözlüklerle ilgili daha geniş kapsamlı bilgiyi Hermoda gözük mağazalarından yada internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Hermoda Gözük

« Anasayfa